Co jsou základy travních směsí?

Obsah

Co jsou základy travních směsí?

Co jsou základy travních směsí?

Základem travních směsí jsou kostřavy, lipnice, jílek, přidává se poháňka či bojínek a jiné trávy, aby směs vyhovovala různému zatížení. Hotové travní směsi kupujte od renomovaného výrobce, ne na trhu navážené osivo v sáčcích bez označení druhu – místo nízkého trávníku pro rekreaci byste na zahradě mohli mít krmnou luční směs.

Jak opravit trávník?

Holá místa v trávníku zakryjte asi třímilimetrovou vrstvou kompostové zeminy a osejte vhodným travním semenem. Výmoly vyrovnejte rozřezáním travního koberce na kostky, ty odložte vedle opravovaného místa, výmol zasypejte kompostovou zeminou a drny vraťte zpět. Mechům a plevelům vstup zakázán! Ještě zbývá trávník přihnojit.

Jak trávník přihnojit?

Ještě zbývá trávník přihnojit. Použijte plné granulované hnojivo typu NPK nebo trávníkové s dlouhodobým účinkem. Při použití NPK hnojiv dávejte pozor na to, aby plocha nebyla suchá, jinak můžete trávník velmi snadno popálit. Nejlepší je, když jej po provzdušnění necháte týden v klidu a přihnojíte po prvním dešti, kdy je půda nasáklá vodou.

Jaký je výsev travní směsi?

Běžně se počítá 15–20 g/m2, hustší výsev do 30g/m2, což znamená, že na plochu o rozměru sto metrů čtverečních budete potřebovat kolem dvou až tří kilogramů travní směsi. Semeno vysévejte rozhozem pokud možno pravidelně, na velké plochy je vhodnější secí strojek – výsev je rovnoměrnější a spotřeba osiva není zbytečně vysoká.

Související příspěvky: