Proč je ve Švýcarsku zakázáno používat zimní pneumatiky?

Obsah

Proč je ve Švýcarsku zakázáno používat zimní pneumatiky?

Proč je ve Švýcarsku zakázáno používat zimní pneumatiky?

Ve Švýcarsku není zákonem nařízeno používání zimních pneumatik. Stejně však jako v Rakousku a Německu, může být řidič zodpovědný za vznik dopravní nehody díky tomu, že používá letní pneumatiky, nebo pneumatiky s dezénem, jehož hloubka je nižší, než 4 mm. Ve Švýcarsku je dovoleno používat sněhové řetězy na zasněžených nebo zledovatělých vozovkách.

Kdy je povinné používat zimní pneumatiky?

Povinně používat zimní pneumatiky je zákonem předepsáno od 1. prosince do 31. března, u zimních pneumatik je minimální hloubka vzorku 3 mm, to platí i pro turisty. Ve Švédsku mezi povinnou zimní výbavu patří lopatka a nemrznoucí směs do ostřikovačů, doporučuje se vlečné lano, startovací kabely a reflexní vesta.

Jaká je hloubka vzorku zimních pneumatik?

Minimální hloubka vzorku zimních pneumatik je 3 mm. Sněhové řetězy lze používat na sněhu a na ledu. Každé vozidlo musí být vybaveno reflexní vestou. Povinná zimní výbava v Rakousku je nutná v období od 1. listopadu do 15.dubna. Podle zákona jsou řidiči povinni přizpůsobit vybavení svého vozidla zimním podmínkám.

Co je pokuta za letní pneumatiky?

Řidičům, kteří používají letní pneumatiky na zasněžených rakouských vozovkách hrozí pokuta ve výši 5000 Eur. Hloubka vzorku je předepsána na minimálně 4 mm. Pneumatiky s hloubkou dezénu menší než 4 mm jsou v Rakousku považovány za letní pneumatiky. Zimní pneumatiky je povinné používat na všechna 4 kola.

Související příspěvky: