Jaké jsou tvary venkovních vodičů?

Obsah

Jaké jsou tvary venkovních vodičů?

Jaké jsou tvary venkovních vodičů?

Průřez vodiče pak obsahuje poměrně velké oblasti dutin. Pomocí drátů lichoběžníkového tvaru může být zkonstruován vodič se zvětšeným poměrem kovu vůči vzduchu. Další možnost je provedení vodiče mozaikou ve tvaru písmene „ Z “, při kterém se zformované vodiče efektivně tisknou. Různé tvary venkovních vodičů ukazuje obr. 8.5 .

Kdo je nejčastěji používaný materiál pro vodiče průřezů?

Měď (Cu) - ρ = 0,0178 Ω·mm 2 ·m -1 - nejčastěji používaný materiál pro vodiče všech průřezů. Podrobně o mědi pojednává kap. 4.4 . Hliník (Al) - ρ = 0,0285 Ω·mm 2 ·m -1 - velmi často používaný spíše pro větší průřezy a pro lana AlFe. Podrobně o hliníku pojednává kap. 4.6. na obr. 8.3 je hliníkový kabel se sektorovým složeným jádrem.

Jaké jsou barevné označení vodičů?

Barevné označení vodičů řeší norma ČSN IEC 446. Takže z této normy vyplívá že Pokud máte natažený jakýkoliv vodič např. černou barvou můžete ho na obou koncích přeznačit a je to v pohodě. Já jsem tento případ řešil nedávno kdy na jedné fabrice tahaly Ochraný vodič černou barvou.

Jaké jsou vlastnosti vodičů aaac?

Tyto vodiče se označují jako ACAR (Aluminium Conductor Alloy Reinforced). Jsou zde kombinovány prvky vyrobené z hliníkové slitiny (obvykle stejné jako pro AAAC) a elektrovodného hliníku. Tím lze získat vlastnosti, které mají být optimalizovány pro konkrétní aplikace.

Související příspěvky: