Kde jsou lymfatické uzliny uloženy?

Obsah

Kde jsou lymfatické uzliny uloženy?

Kde jsou lymfatické uzliny uloženy?

Lymfatické uzliny mají velikost od 1 do 30 milimetrů a jsou uloženy v tukové vazivové tkáni (jednotlivě nebo po skupinách). Zajímavost: organismus vyprodukujte denně 2-4 litry bezbarvé lymfatické tekutiny.

Kde máme lymfatické uzliny na krku?

Lymfatické uzliny na krku. Největší skupinu uzlin máme na krku. Těmi se filtruje lymfa z orgánů hlavy a krku. Pokud jsme nemocní a tyto uzliny jsou zduřelé, můžeme je nahmatat pod ušními boltci, po stranách krku a v zadní části hlavy. Nadklíčkové a podklíčkové uzliny máme uloženy pod klíční kostí.

Co jsou lymfatické uzliny součástí lymfatického systému?

Součástí lymfatického systému jsou také lymfatické uzliny sloužící jako filtr částic lymfatické tekutiny, antigenů (molekula schopná vyvolat tvorbu protilátek) a případných nádorových buněk. Lymfatické uzliny mají velikost od 1 do 30 milimetrů a jsou uloženy v tukové vazivové tkáni (jednotlivě nebo po skupinách).

Co má lymfatický systém za úkol?

Lymfatický systém má za úkol pomocí lymfatických cév vstřebávat látky obsažené v tzv. tkáňovém moku (mezibuněčném prostoru). Součástí lymfatického systému jsou také lymfatické uzliny sloužící jako filtr částic lymfatické tekutiny, antigenů (molekula schopná vyvolat tvorbu protilátek) a případných nádorových buněk.

Související příspěvky: