Co se stalo na Velikonoční neděli?

Obsah

Co se stalo na Velikonoční neděli?

Co se stalo na Velikonoční neděli?

Tím dovršil Boží stvořitelské a vykupitelské dílo. Proto křesťané tento den nazvali dnem Páně a pravidelně se scházejí k lámání chleba. Na velikonoční neděli končí postní období. Křesťané slaví návrat Krista a nastává období radosti. Na Boží hod byly svěceny i pokrmy, po období půstu obvykle střídmé a netučné.

Jak pochází název Velikonoce?

Název Velikonoce pochází z Velké noci ze soboty na neděli, kdy došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V tuto neděli všichni spěchali do kostela. Nikdo nezůstával doma, neboť v tento den se v kostele světily velikonoční pokrmy (beránek, mazanec, chléb, vejce a víno).

Proč je velikonoční neděli dnem Páně?

A právě tohoto dne za svítání vstal Ježíš Kristus z mrtvých. Tím dovršil Boží stvořitelské a vykupitelské dílo. Proto křesťané tento den nazvali dnem Páně a pravidelně se scházejí k lámání chleba. Na velikonoční neděli končí postní období. Křesťané slaví návrat Krista a nastává období radosti.

Co znamená neděle před Velikonocemi?

Neděle před Velikonocemi má název: "KVĚTNÁ NEDĚLE O UTRPENÍ PÁNĚ". Tento název naznačuje hlavní motiv velikonočního Svatého týdne, daný dvěma částmi, které dohromady tvoří jedno velikonoční tajemství: vítězství a oslava Páně i utrpení a smrt. ( více ... )

Související příspěvky: