Jak se projevuje leptospiróza?

Obsah

Jak se projevuje leptospiróza?

Jak se projevuje leptospiróza?

Častá je také porucha srážení krve, nemocný pak trpí krvácením z nosu (epistaxe), z úst, pod oční spojivky. Pacient také může objevit krev ve stolici. Takto probíhající forma leptospirózy je způsobena bakterií Leptospira icterohaemorhagica a označuje se jako Weilova nemoc.

Kde se leptospiróza vyskytovala?

Dříve se leptospiróza vyskytovala jako profesionální nákaza, onemocněli jí lidé, kteří se kvůli charakteru svého povolání dostávali často do styku se zvířaty – řezníci, zootechnici, zemědělci. Dnes, zvláště díky zvýšené oblibě stanování, rybaření či chataření, se může leptospirózou nakazit každý.

Co jsou leptospiry?

Bakterie mají spirálovitý tvar a jsou pohyblivé. Jsou saprofytické nebo parazitují na domácích i divokých zvířatech. Leptospiry patří mezi původce antropozoonóz, což jsou infekční onemocnění zvířat, která se ale mohou přenášet i na člověka (dalším příkladem je například borelióza ). Člověk se nakazí spíše výjimečně a není dalším zdrojem nákazy.

Co se týče leptospirózy?

Leptospirózy se počítají mezi jedny z nejčastěji přenosných infekcí ze zvířete na člověka, ale přenos z člověka na člověka nikdy prokázán nebyl. Z toho je jasné, že pokud někdo ve Vašem okolí leptospirózou onemocněl, kontaktu s ním se nemusíte bát.

Související příspěvky: