Jaké jsou nejpoužívanější ventilátory?

Obsah

Jaké jsou nejpoužívanější ventilátory?

Jaké jsou nejpoužívanější ventilátory?

Nejpoužívanějšími ventilátory ve větrací a klimatizační technice jsou nízkotlaké ventilátory s dopředu zahnutými lopatkami. Oběžné kolo s konstantní šířkou je konstrukčně jednoduché, i když počet lopatek je značný (cca 40 až 50). Jako materiál bývá nejčastěji použit pozinkovaný plech.

Jaké jsou součásti radiálního ventilátoru?

PODLE SMĚRU PRŮTOKU VZDUCHU Hlavními součástmi radiálního ventilátoru (obrázek 1) jsou oběžné kolo (1), sací hrdlo (2), výtlačné hrdlo (3), spirální skříň (4) a elektromotor (5).

Jaký je příkon ventilátoru?

Příkon ventilátoru se stanoví z výkonu ventilátoru P a celkové účinnosti ηc, která je definována jako poměr mezi výkonem a příkonem ventilátoru. Ohřátí vzduchu ve ventilátoru Δt (rozdíl teploty na sání a výtlaku ventilátoru) lze stanovit z bilance

Jaká je celková účinnost ventilátoru?

Celková účinnost tohoto typu ventilátoru dosahuje hodnot 0,55 až 0,65. Účinnější jsou ventilátory s dozadu zahnutými lopatkami, jejichž celková účinnost se pohybuje v rozmezí 0,8 až 0,85. Tyto ventilátory se vyrábějí především jako středotlaké a vysokotlaké. Oběžná kola jsou většinou svařovaná s menším počtem lopatek (6 až 15).

Související příspěvky: