Jak se bránit vymožení dluhu v exekuci?

Obsah

Jak se bránit vymožení dluhu v exekuci?

Jak se bránit vymožení dluhu v exekuci?

Po vymožení dluhu v exekuci vydá soudní exekutor příkaz k úhradě nákladů exekuce, v němž jsou vyčísleny a odůvodněny náklady exekuce a náklady oprávněného. Pokud s výší nákladů nesouhlasíte, můžete se bránit podáním námitek proti příkazu k úhradě nákladů exekuce. Námitky lze podat pouze ve lhůtě 8 dnů od doručení příkazu soudnímu exekutorovi.

Co je exekuce na plat?

Exekuce na plat – tedy exekuční příkaz na přikázání pohledávky ze mzdy – je dost citelný zásah do osobního i rodinného života člověka. Jde o strhávání určité částky ze mzdy na uhrazení dluhů. Máte tak právo získat pouze část své mzdy. Rozhodně to neznamená, že byste neměli nárok na žádnou.

Kdo je exekutorem prodejem nemovitostí?

V případě exekuce prodejem nemovitých věcí, například bytu, domu nebo pozemku, určí soudní exekutor znalce, který provede ocenění a vypracuje znalecký posudek. Na jeho základě vydá soudní exekutor usnesení, v němž stanoví cenu označených nemovitostí.

Může exekutor přistoupit k prodeji nemovitých věcí?

Pokud se jedná o prodej nemovitých věcí, které používáte k bydlení Vy a Vaše rodina, může exekutor k tomuto kroku přistoupit až v případě, že k vymožení povinnosti a úhradě nákladů exekutora a oprávněného nestačí jiný způsob provedení exekuce.

Související příspěvky: