Jak se bránit před ransomware?

Obsah

Jak se bránit před ransomware?

Jak se bránit před ransomware?

Jak se bránit před ransomware? 1 Pravidelně si aktualizujte všechny vaše programy, včetně aktualizací vašeho operačního systému, prohlížeče a všech... 2 Ujistěte se, že používáte aktualizovanou verzi vašeho antivirového programu a firewallu. More ...

Kdy se objevil ransomware?

Ransomware není žádná novinka. Poprvé se objevil již v roce 1989, avšak tenkrát se mezi počítači šířil na disketách. Dnešní svět je tak propojený, že sehnat si opensourcový ransomwarový kód je velmi snadné. Finanční zisky, které následně z jeho šíření plynou, jsou potenciálně velmi vysoké. Proto si ransomware získal takovou popularitu.

Co je Ransomware?

Ransomware (alias rogueware nebo scareware) omezuje uživatelům přístup k jejich počítačovému systému nebo souborům. Za obnovení přístupu požaduje program zaplacení výkupného. Nejnebezpečnější útoky tohoto typu má na svědomí ransomware WannaCry, Petya, Cerber, CryptoLocker a Locky.

Jak vznikl ransomware WannaCry?

Ransomware WannaCry se v průběhu května 2017 rychle rozšířil po celém světě a postihl více než 100 milionů uživatelů. Zneužíval známou chybu ve Windows zvanou EternalBlue. Tato chyba hackerům umožňovala spouštět kód na dálku přes požadavek na sdílení souborů a tiskáren Windows.

Související příspěvky: