Co obsahuje surové železo?

Obsah

Co obsahuje surové železo?

Co obsahuje surové železo?

Surové železo obsahuje řadu nežádoucích příměsí jako je uhlík C (3–5%), křemík Si a fosfor P. V menší míře přijímá i síru S, která je ale více zadržena v podobě sulfidu manganatého MnS ve strusce. Surové železo se dobře odlévá, nejčastěji do forem požadované velikosti nebo do ingotů či housek.

Kdo je železo?

Železo (chemická značka Fe, latinsky Ferrum) je nejrozšířenější přechodný kovový prvek a druhý nejrozšířenější kov na Zemi, je také hojně zastoupen i ve vesmíru, kde hraje významnou roli ve vývoji hvězd. Lidstvu je znám již od pravěku.

Co obsahuje železo?

Co obsahuje železo. Mezi kvalitní zdroje železa můžeme řadit: třtinovou melasu; ovoce (meruňky, višně, třešně, švestky atd. – čerstvé nebo sušené) zeleninu (červená řepa, brokolice, mořské řady, špenát) semena a ořechy (pistácie, kešu, lískové ořechy, slunečnice, sezam)

Proč jsou vnitřnosti dobrým zdrojem železa?

Shrnutí: Vnitřnosti jsou dobrým zdrojem železa, játra obsahují 36% denní doporučené dávky železa na 100 g hmotnosti. Kromě toho obsahují vnitřnosti také řadu dalších důležitých živin. Luštěniny jsou doslova nabité živinami. Mezi nejběžnější luštěniny patří fazole, čočka, hrášek, sojové boby a cizrna.

Související příspěvky: