Může způsobit zvýšení hladiny LDL cholesterolu?

Obsah

Může způsobit zvýšení hladiny LDL cholesterolu?

Může způsobit zvýšení hladiny LDL cholesterolu?

U některých lidí mohou způsobit mírné zvýšení hladiny LDL cholesterolu, ale toto zvýšení se týká “neškodných” velkých částic LDL I (které mají menší hustotou a nezvyšují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění). Bylo provedeno hodně klinických studií, které se zabývaly tím, jak konzumace vajec ovlivňuje riziko vzniku srdečních onemocnění.

Proč konzumace vajec vede ke změně velikosti částic LDL cholesterolu?

Ovšem není tomu tak, protože klinické studie ukazují, že konzumace vajec vede ke změně velikosti částic LDL cholesterolu z menších (s vyšší hustotou, odborně nazývané LDL-III) na větší (s menší hustotou, odborně nazývané jako intermediární LDL II nebo velké LDL I) ( 19, 20 ).

Může konzumace vajec zvýšit hladinu cholesterolu?

Na první pohled se tedy může zdát, že konzumace vajec u téměř třetiny lidí zvyšuje hladinu cholesterolu, což může být problém.

Jak udržovat hladinu cholesterolu v krvi?

Tento mechanizmus zajišťuje, že tělo udržuje hladinu cholesterolu v krvi na v podstatě konstantních hodnotách a záleží jen na tom, kolik cholesterolu přijímáme v potravě - buď budeme většinu cholesterolu přijímat v potravě a játra ho budou produkovat méně nebo tomu bude naopak ( 3, 4 ). Shrnutí: Játra tvoří velké množství cholesterolu.

Související příspěvky: