Jak dlouho žije zralé vajíčko v ovulaci?

Obsah

Jak dlouho žije zralé vajíčko v ovulaci?

Jak dlouho žije zralé vajíčko v ovulaci?

Naproti tomu zralé vajíčko, které se uvolí v rámci ovulace, žije pouhý jeden den. Má tedy nejvýše dvacet čtyři hodin na to, aby se potkalo se spermií a došlo k jejich splynutí a následnému oplodnění vajíčka.

Co znamená ovulace?

Ovulace znamená, že se dozrálé vajíčko uvolní z vaječníku a putuje do vejcovodu. Zdroj: shutterstock.com. Při uvolnění vajíčka praská folikul, ve kterém dozrávalo, což může způsobit slabé krvácení. Zdroj: shutterstock.com. Ovulační krvácení je spíše slabé špinění a trvá 1 až 4 dny. Zdroj: shutterstock.com.

Kdy dochází k ovulaci?

K ovulaci obvykle dochází 24 až 36 hodin po prudkém zvýšení hladiny luteinizačního hormonu (LH), takže zjištění tohoto prudkého zvýšení hladiny LH vám pomůže určit, kdy budete ovulovat. Spermie může zůstat aktivní po dobu až pěti dní, takže páry mohou počít, i když budou mít pohlavní styk před uvolněním vajíčka.

Jak dlouho trvá ovulace u většiny žen?

Naproti tomu zralé vajíčko, které se uvolí v rámci ovulace, žije pouhý jeden den. Má tedy nejvýše dvacet čtyři hodin na to, aby se potkalo se spermií a došlo k jejich splynutí a následnému oplodnění vajíčka. Ovulace u naprosté většiny žen nastává zhruba v polovině menstruačního cyklu.

Související příspěvky: