Jak funguje vodíková bomba?

Obsah

Jak funguje vodíková bomba?

Jak funguje vodíková bomba?

Princip vodíkové (neboli termonukleární) bomby je založen na slučování jader izotopů vodíku. Funguje tak, že klasický atomový výbuch vytvoří počáteční teplotu několika milionů stupňů Celsia, která rozběhne jadernou fúzi.

Proč je vodíková bomba těžší vyrobit?

Vodíková bomba je mocnější než jaderná bomba, ale je těžší ji vyrobit. Druhem vodíkové bomby je neutronová bomba, u které je omezen destruktivní účinek a naopak posíleno vyzařování různých druhů záření. Sama má sice stále silné tepelné a tlakové účinky, jejím hlavním cílem jsou živé organismy.

Co je princip vodíkové bomby?

Princip vodíkové (neboli termonukleární) bomby je založen na slučování jader izotopů vodíku. Funguje tak, že klasický atomový výbuch vytvoří počáteční teplotu několika milionů stupňů Celsia, která rozběhne jadernou fúzi. Klasická atomová bomba je na rozdíl od vodíkové bomby založena na principu štěpení jader atomů.

Kdo byl nejsilnější vodíkovou bombu vůbec?

Nejsilnější vodíkovou bombu, která byla i nejsilnější zbraní vůbec, vyzkoušeli Sověti v roce 1961. Sovětská vodíková Car-bomba měla sílu asi 50 tisíc až 58 tisíc kilotun TNT.

Související příspěvky: