K němu dochází u zážehových motorů?

Obsah

K němu dochází u zážehových motorů?

K němu dochází u zážehových motorů?

Více k němu dochází u zážehových motorů, zejména v oblasti tření pístních kroužků a pístu ve válci. Ve srovnání se vznětovými motory je to vlivem vyššího ředění oleje palivem na těchto třecích plochách a vyšší teploty oleje (250 – 280°C) v oblasti drážky horního pístního kroužku. Smíšené tření tak může probíhat až na 40% třecích ploch motoru.

Jak se dostává mlhovina do motoru?

Ta se dostává do válce a všech propojených dutin motoru. Na stěnách se mlhovina sráží a stéká do mazacích otvorů a kanálků ložisek. U stojatých motorů s ventilovým rozvodem SV, OHV, OHC a vodorovně uloženým klikovým hřídelem je malá nabírací lžička s mazacím otvorem vytvořená na spodní polovině dělené hlavy ojnice.

Jak vzniká olejová mlhovina motoru?

Vlivem chodu motoru se z něj vytváří olejová mlhovina. Ta se dostává do válce a všech propojených dutin motoru. Na stěnách se mlhovina sráží a stéká do mazacích otvorů a kanálků ložisek.

Co je mazací lžička u stojatých motorů?

U stojatých motorů s ventilovým rozvodem SV, OHV, OHC a vodorovně uloženým klikovým hřídelem je malá nabírací lžička s mazacím otvorem vytvořená na spodní polovině dělené hlavy ojnice. U motorů s rozvodem OHC se také olej pro mazání rozvodů vynáší nahoru rozvodovým řetězem nebo nejnověji mokrým ozubeným řemenem.

Související příspěvky: