Proč Rusko disponuje letadlovou lodí?

Obsah

Proč Rusko disponuje letadlovou lodí?

Proč Rusko disponuje letadlovou lodí?

Rusko tak disponuje jednou letadlovou lodí s omezeným akčním rádiem, která se navíc na moře podívá jednou za čas. Spojené státy oproti tomu mají ve svém arzenálu momentálně deset velkých letadlových nosičů, jedenáctý se staví a vedle toho můžou vyslat do akce i zhruba desítku útočných výsadkových lodí s průběžnými letovými palubami.

Kolik letadel pojmou ruské letadlovky?

Nové ruské letadlovky budou disponovat leteckým křídlem čítajícím kolem sta strojů. Jen pro srovnání, největší letadlové lodě US Navy třídy Nimitz pojmou maximálně 90 letadel a vrtulníků a ruská letadlová loď Admiral Kuzněcov s výtlakem 49 tisíc tun jen kolem 45.

Jaký je výtlak letadlové lodi?

Celkový výtlak letadlové lodi se bude pohybovat kolem 100 000 tun. Rozměry lodi zatím nejsou oznámeny, ale měla by disponovat většími rozměry než americké letadlové lodi třídy Nimitz. Nová letadlová loď má pojmout až 90 letounů (starší Admirál Kuzněcov pojme přibližně 30 letounů).

Kdo je největší letadlový nosič v historii?

Rusko však plánuje stavbu největších letadlových nosičů v historii. V současné době má ruské námořnictvo ve svém arzenálu jedinou skutečnou letadlovou loď. Jde o plavidlo pojmenované Admiral Kuzněcov, přičemž jeho stavba započala v roce 1985 a do služby vstoupilo v roce 1991.

Související příspěvky: