Kde žijí netopýři?

Obsah

Kde žijí netopýři?

Kde žijí netopýři?

Netopýři žijí v lesním i nelesním prostředí. Mnohé druhy se přizpůsobily k životu ve městech a na vesnicích. Přes den nebo i v zimě se tam ukrývají v různých stavbách (půdy a sklepy budov, štěrbiny na domech, mosty, katakomby, štoly), v létě na území měst a vesnic také loví potravu.

Co jsou netopýři nebezpeční?

Makoň dodává, že netopýři nejsou nijak nebezpeční, velice dobře se orientují jak za světla, tak tmy, do vlasů se nezamotávají ani do vás nenarazí. „V bytech mají rádi klidná vyvýšená místa, kam se mohou zavěsit. V praxi to pak vypadá tak, že musíme překontrolovat všechny závěsy, záclony, obrazy a nejrůznější štěrbiny.

Proč jsou netopýři zranitelní?

Protože netopýři jsou velmi zranitelní, jsou to sociální živočichové. V určité části roku se v jednom úkrytu vyskytuje velké množství netopýrů. V létě jsou to nejčastěji matky s mláďaty a zničení takového úkrytu může postihnout velkou část místní populace. Netopýři se rozmnožují celkem pomalu.

Proč jsou netopýři nezastupitelní?

Netopýři jsou v přírodě nezastupitelní už tím, že létají a loví v noci. To dělá jen velmi málo ptáků a ani ti netopýrům nekonkurují, protože loví jinak. Většina našich netopýrů chytá létající hmyz, mezi nímž jsou druhy obtížné a škodlivé. Tak např. jeden netopýr hvízdavý za jednu noc zkonzumuje až 2500 komárů!

Související příspěvky: