Proč jsou dluhopisy zajištěny?

Obsah

Proč jsou dluhopisy zajištěny?

Proč jsou dluhopisy zajištěny?

Nákupem dluhopisů se totiž stávají věřiteli společnosti a při likvidaci majetku tak mají ze zákona přednost před akcionáři. V případě nesplacení nebo průtahů se splacením ze strany emitenta se snažíme investorům pomoci získat své peníze zpět. Jak jsou dluhopisy zajištěny? Garanční systém finančních vkladů se na dluhopisy nevztahuje.

Jaké jsou dluhopisy republiky?

Například české Ministerstvo financí v posledních letech vydává tzv. Dluhopisy Republiky, které jsou určeny výhradně pro fyzické osoby, ale jejich podíl na celkovém zadlužení je naprosto minimální. V současné době drží domácnosti méně než jedno procento státního dluhu. A to často za výnosy, které nepokryjí ani inflaci.

Kde koupit dluhopisy?

Nákup dluhopisů je obvykle jednoduše zprostředkovaný. Nejčastěji jej nabízejí bankovní domy a možná i vám nabízela dluhopisy paní nebo pán na přepážce. Pokud jde o dluhopisy přímo bankovních institucí, tak je opět lze považovat za velmi bezpečné, ale i zde určité riziko je.

Jaké jsou úročeny dluhopisů?

České dluhopisy byly svého času (když zahraniční investoři – spekulanti – očekávali posílení koruny) dokonce úročeny vůbec nejnižším úrokem na světě. Ale jinak záleží na mnoha faktorech, z nichž ten nejvýznamější je, stejně jako u korporátních dluhopisů, ekonomická a politická stabilita emitenta – státu.

Související příspěvky: