Proč ničí antibiotika střevní stěnu?

Obsah

Proč ničí antibiotika střevní stěnu?

Proč ničí antibiotika střevní stěnu?

Širokospektrá antibiotika ničí kromě patogenních bakterií i přirozenou střevní mikroflóru, která je zdraví prospěšná a v důsledku toho dochází k průjmům. Po léčbě antibiotiky se proto doporučuje podávat probiotika – zdraví prospěšné bakterie, které po požití znovu osídlí střevní stěnu se všemi svými pozitivními účinky.

Co je antibiotika?

Antibiotika Generický název Obchodní název Použití Nežádoucí účinky Aminoglykosidy Aminoglykosidy Aminoglykosidy Aminoglykosidy Amikacin Amikin Léčba infekcí způsobených gramnegativním ... ztráta sluchu závratě poškození ledvin Apramycin Léčba infekcí způsobených gramnegativním ... ztráta sluchu závratě poškození ledvin Dihydrostreptomycin Léčba infekcí způsobených gramnegativním ... ztráta sluchu závratě poškození ledvin 17 more rows ...

Jaké jsou působení antibiotik na bakterie?

Podle působení na bakterie se antibiotika dělí na dvě velké skupiny: baktericidní a bakteriostatická. První skupina bakterie hubí (tj. usmrcuje), bakteriostatická zastavují jejich množení, ale mnoho bakteriostatických antibiotik působí ve vyšších koncentracích rovněž baktericidně.

Související příspěvky: