Co je melatonin a hypnotika?

Obsah

Co je melatonin a hypnotika?

Co je melatonin a hypnotika?

Zatímco hypnotika jsou drogami, které ovlivňují průběh spánku, melatonin zůstává hormonem, který vykloní rovnováhu spánku a bdění ve prospěch odpočinku, aniž by nějak zasahoval do konkrétních dějů v mozku. Bez zjevných vedlejších účinků a rizik. Ani melatonin ale není všespásný a ideální ve všech případech.

Jak se prodlužuje hladina melatoninu v sítnici?

Jeho produkce se přitom řídí světlem, které dopadá na sítnici. Postupné prodlužování vlnové délky světla v průběhu večera je signálem, že se blíží čas spát; s nástupem tmy se hladina melatoninu začne prudce zvyšovat, až kulminuje přibližně okolo druhé, třetí ráno.

Proč vypadá melatonin jako zlo?

Oproti klasickým „lékům na spaní“ – hypnotikům – vypadá melatonin jako menší zlo. Zatímco hypnotika jsou drogami, které ovlivňují průběh spánku, melatonin zůstává hormonem, který vykloní rovnováhu spánku a bdění ve prospěch odpočinku, aniž by nějak zasahoval do konkrétních dějů v mozku. Bez zjevných vedlejších účinků a rizik.

Co je melatonin?

Melatonin – hormon, který velmi úzce souvisí s navozováním spánku. Dobrý sluha, ale zlý pán. Vhodně dávkovaný může být pro některé pacienty trpící nespavostí skvělou volbou, podobně jako sádra u pacientů se zlomeninou.

Související příspěvky: