Co jsou laxativa?

Obsah

Co jsou laxativa?

Co jsou laxativa?

Co jsou laxativa? 1 Mazání projímadel. Minerální olej (kapalný parafín) velmi dobře změkčuje stoličku. Jako plastifikátory (změkčovadla... 2 Stimulace laxativ. Stimulační laxativa způsobují pohyby střev zvýšením kontrakce střevních svalů a jsou efektivní při... 3 Ricinový olej (koncentrát). Je to analogický stimulantní laxativum, které působí v tenkém střevě. To vede k... More ...

Co jsou účinné látky ve slaných laxativích?

Účinnými složkami ve slaných laxativích jsou především síran sodný, citrátové a fosfátové ionty. Tyto ionty hromadí vodu ve střevě. Další voda změkčuje stolici, zvyšuje tlak ve střevech, zvyšuje střevní kontrakce v důsledku uvolnění měkké stolice. Fosforečná soda, magnéziové mléko a citrát horečnatý jsou příklady solných laxativ.

Jaké jsou laxativa tlustého střeva?

Tyto laxativa jsou převedeny bakteriemi tlustého střeva do aktivních sloučenin, které pak mohou stimulovat kontrakce ve svalech tlustého střeva. Po perorálním podání těchto přípravků dochází po 8 až 24 hodinách ke vzniku střev.

Co je osmotická laxativa?

Osmotická laxativa. Osmotické laxativum je látka, která působí fyzikální cestou. Zvětšuje objem vody ve střevech a tím dochází k podpoře peristaltiky a k vyprázdnění vodnaté stolice během 1-3 hod. Tato laxativa mohou používat těhotné i kojící ženy. Používaná k přípravě na lékařská vyšetření (kolonoskopie).

Související příspěvky: