Proč jsou lanýže tak drahé?

Obsah

Proč jsou lanýže tak drahé?

Proč jsou lanýže tak drahé?

Lanýže jsou synonymem luxusu. Objevují se na menu těch nejdražších restaurací. Nejedná se o potravinu, která by byla běžně dostupná, podobně jako káva Kopi Luwak, o které jsme psali nedávno. O co se tedy vlastně jedná a proč jsou lanýže tak drahé? Kulinářský svět má mnoho pokladů a lanýže jsou jedním z nich.

Proč jsou lanýže nejdražší?

Kulinářský svět má mnoho pokladů a lanýže jsou jedním z nich. Tomu odpovídá i jejich cena, a to je i důvodem, proč je mnoho lidí nikdy neochutná. Ceny se liší podle typu lanýže – vůní i chutí jsou nejvýraznější ty bílé, které jsou také nejdražší. V roce 2017 dosáhla cena za kilogram až 4 500 eur. Co tedy ten lanýž vlastně je?

Proč rostou Lanýže v podzemí?

Lanýže rostou v podzemí a jejich hlízy si s kořeny mnoha stromů vyměňují živiny. Půda, ve které se lanýžům má dařit, by měla obsahovat uhličitan vápenatý a další jílovité sloučeniny. Kvůli tomu, že roste v podzemí, je totiž nutné zeminu provzdušňovat a udržovat její pH na zásadité nebo neutrální úrovni.

Jaká je cena lanýžového sběrače?

Lanýže se dělí na několik druhů. Nejdražší je bílý lanýž (Tuber magnatum), který se od lanýžových sběračů vykupuje kolem 1 200 eur za kilo (cca 33 000 korun). Cena v České republice se pak může vyšplhat až k 80 000 korun. „Cena se ale neurčuje jenom podle druhu lanýže, ale také podle jeho velikosti.

Související příspěvky: