Proč zralé banány obsahují pektinu?

Obsah

Proč zralé banány obsahují pektinu?

Proč zralé banány obsahují pektinu?

Naproti tomu zralé (žluté) banány obsahují menší množství rezistentní i celkové vlákniny, ale v poměrném zastoupení obsahují větší množství rozpustné vlákniny - pektinu. Jak pektin, tak rezistentní vláknina snižují pocit hladu a prodlužují dobu trvání pocitu sytosti po jídle ( 20, 32, 33, 34 ).

Jak vysoký je glykemický index banánů?

Navíc mají banány nižší až střední hodnotu glykemického indexu, což je veličina, která na stupnici od 0 do 100 udává, jak rychle daná potravina po požití způsobuje vzestup hladiny glukózy v krvi. Glykemický index nezralých banánů je zhruba 30, zatímco u zralého banánu je to asi 60.

Proč banány obsahují vlákniny?

Banány obsahují hlavně dva následující druhy vlákniny: 1 Pektin: Jeho množství klesá spolu s tím, jak banán zraje. 2 Pomalu stravitelný (rezistentní) škrob: Nachází se v nezralých banánech. More ...

Kolik kalorií obsahuje středně velký banán?

Středně velký banán obsahuje zhruba 105 kalorií. Banány jsou bohatým zdrojem pektinu, což je druh vlákniny, který banánu dodává jeho strukturu a konzistenci ( 4 ). Nezralé banány obsahují pomalu stravitelný (rezistentní) škrob, který funguje jako rozpustná vláknina a není v trávicím traktu tráven.

Související příspěvky: