Co je kolenní kloub?

Obsah

Co je kolenní kloub?

Co je kolenní kloub?

Je známou skutečností, že kolenní kloub představuje největší a zároveň nejsložitější kloub v celém lidském těle. Jedná se o tzv. zátěžový kloub, celoživotně vystavený mimořádnému zatížení. Přiznejme si, že pokud nás nezačne bolet, valnou pozornost mu nevěnujeme.

Jaké jsou Druhy kloubů?

Druhy kloubů 1 Jednoduché klouby – spojují dvě kosti. Příkladem je ramenní kloub. 2 Složené klouby – spojují více než dvě kosti, nebo jsou mezi ně vsunuty pohyblivé chrupavčité destičky. Příkladem jsou... More ...

Proč se kloub nachází v koleni?

Někdy se v kloubu nachází vazivová destička (například meniskus v koleni), upravující jeho funkci. Kloub umožňuje pohyblivé spojení kostí, přičemž typ a rozsah tohoto pohybu závisí od uspořádání a funkce kloubu. Dolní končetina sestává ze stehna, bérce a nohy.

Co se týče kolenního kloubu?

Dolní končetina sestává ze stehna, bérce a nohy. Pohyby těchto částí umožňují kloub kyčelní, kloub kolenní, kloub hlezenní a klouby nohy. V kolenním kloubu se spojují dva hrboly (kondyly) stehenní kosti s vrcholem kostí holenní, mezi nimi je čéška. K základním pohybům tohoto kloubu patří ohnutí a natažení.

Související příspěvky: