Co jsou velryby?

Obsah

Co jsou velryby?

Co jsou velryby?

Velryby jsou mořské živočichy, jejichž počet se často snížil na katastrofální úroveň. To je způsobeno lidmi lovícími jejich maso a tuk. Jsou to hlavní viníci těchto tragédií, ale ne jediní. Dalším faktorem, který ovlivňuje populaci jakéhokoli druhu, je jeho schopnost reprodukce.

Kdo jsou baleenské velryby?

Baleenské velryby (Mysticeti) - největší skupina rodiny. Jeho charakteristickým znakem je speciální filtrační orgán kmenové kosti, který se nachází na horní čelist zvířete. Jeho hlavním úkolem je filtrovat plankton z nadbytečných nečistot. Zubaté velryby (Odontoceti) - velké predátory loví chobotnice a malé ryby.

Kdo jsou zubaté velryby?

Zubaté velryby (Odontoceti) - velké predátory loví chobotnice a malé ryby. Tento druh je schopen navigovat ve vodě pomocí echolokace. Starověké velryby (Archaeoceti) - bohužel, ani jeden zástupce této kategorie by nemohl přežít až do dnešních dnů. Mezi všemi obyvateli planety Země patří velryba - největší savec.

Proč vybuchují velryby?

Velryby vybuchují. A dokonce ze dvou odlišných důvodů. A pochopit proč, respektive jak explozi zabránit nebo ji umožnit, je docela důležité. K jedné z nejznámějších explozí velryb došlo roku 2004 na Tchajwanu. Na pobřeží ostrova uvízl velký vorvaní samec. Vážil přes 60 tun a měřil asi 18 metrů.

Související příspěvky: