Které viry mají dvacetitěnný tvar?

Obsah

Které viry mají dvacetitěnný tvar?

Které viry mají dvacetitěnný tvar?

Neobalené větší viry (adenoviry) mají pravidelně dvacetistěnný tvar. Obalené viry jsou často kulovité (retroviry) nebo nepravidelné (herpesviry, ortomyxoviry, paramyxoviry, koronaviry) Tvar rhabdovirů připomíná projektil, poxviry se podobají vánočkám, filoviry jsou protáhlé a strunovité.

Jaké jsou viry?

Reference [ upravit | editovat zdroj] Viry Viry RNA viry Neobalené ds Reoviry rod Orthoreovirus, ... DNA viry Neobalené ds Adenoviry rod Aviadenovirus ... Nekonvenční viry Priony Portál:Mikrobiologie Portál:Mikrobiologie

Proč jsou viry velké?

Pro viry je charakteristické, že nerostou, nedělí se a ani nejsou schopné vyrábět (bez cizí pomoci) energii či vytvářet vlastní bílkoviny. Obvykle jsou také mnohem menší než třeba bakteriální buňky (nemluvě o lidských buňkách), ale existují výjimky: největším známým virem je Pithovirus veliký 1,5 mikrometru.

Co se týče virů?

„virus“ – jed) je drobný vnitrobuněčný cizopasník nacházející se na pomezí mezi živým a neživým. Patří mezi tzv. nebuněčné organismy a svou stavbou se od buněk dramaticky liší. „Tělo“ virů je tvořeno tzv. virovou částicí, která je složena především z bílkovin a nukleových kyselin.

Související příspěvky: