Kolik dusičnanů potřebuje člověk za den?

Obsah

Kolik dusičnanů potřebuje člověk za den?

Kolik dusičnanů potřebuje člověk za den?

Člověk, který váží 70 kilogramů, by tedy za den do těla neměl dostat více než 260 miligramů dusičnanů. V případě dusitanů se experti vyslovili pro nepatrné zvýšení přijatelné denní dávky, a to na 0,07 miligramu na kilogram tělesné hmotnosti za den.

Kde se používají dusičnany a dusitany?

Běžně se používá dusitan sodný (E 250), dusitan draselný (E 249), dusičnan sodný (E 251) a dusičnan draselný (E 252). Z živočišných produktů bývají nejvyšší koncentrace v uzeninách, do kterých se dusičnany, ale hlavně dusitany přidávají uměle jako potravinářské přísady. Solení masa – pro lepší barvu a chuť i jako ochrana proti „klobásovému jedu“

Jaký je příjem dusičnanů?

V případě dusičnanů se experti vyslovili pro zachování stávajícího přijatelného denního příjmu na 3,7 miligramu na kilogram tělesné hmotnosti a den. Člověk, který váží 70 kilogramů, by tedy za den do těla neměl dostat více než 260 miligramů dusičnanů.

Kde je nejvyšší obsah dusičnanů?

Vysoký obsah dusičnanů bývá například v salátu, špenátu, ředkvičkách nebo celeru, střední množství pak v květáku, mrkvi, bramborách, petrželi nebo brokolici. Nízký obsah dusičnanů najdeme třeba v okurkách, rajčatech, cibuli nebo hrachu.

Související příspěvky: