Proč jsou živočišné bílkoviny podobné lidským tkáním?

Obsah

Proč jsou živočišné bílkoviny podobné lidským tkáním?

Proč jsou živočišné bílkoviny podobné lidským tkáním?

Obecně vzato, živočišné bílkoviny obsahují esenciální aminokyseliny ve správném poměru tak, aby je lidský organizmus dokázal využít. Dává to smysl, protože živočišné tkáně jsou podobné tkáním lidským).

Kolik bílkovin během dne?

Kolik bílkovin během dne? Názory na příjem bílkovin se u jednotlivých kulturistů značně odlišují. Jedni budou tvrdit, že příjem nad 1,5 g/kg je hazard se zdravím, jiní při pomyšlení na příjem pod 3 g/kg blednou hrůzou (nebo aspoň katabolizují).

Jaké je doporučené množství bílkovin pro člověka?

Optimálním množstvím je však pro neaktivního člověka 0,8 g/kg, a to za předpokladu kvalitního zdroje bílkovin a naprosto zdravého jedince. Toto množství odpovídá (mělo by) 12–15 % energetického příjmu. Ne všichni však jsme neaktivní a přitom naprosto zdraví, a proto potřeba bílkovin stoupá (potřeba se zvyšuje při jakékoli zátěži).

Jak zvýšit příjem bílkovin svalové hmoty?

Vysoký příjem bílkovin vede také ke zvýšení a udržení svalové hmoty (viz. níže). Svalová hmota totiž spaluje malé množství bílkovin takřka nepřetržitě. Pokud budete jíst více bílkovin bude pro vás snazší dodržovat dietu (bez ohledu na to zda se jedná o dietu s vysokým příjmem sacharidů, s nízkým příjmem sacharidů nebo něco mezitím).

Související příspěvky: