Proč jsou tropické pralesy zničeny?

Obsah

Proč jsou tropické pralesy zničeny?

Proč jsou tropické pralesy zničeny?

Mizení tropických deštných pralesů, domova pro více jak polovinu živočišných druhů na Zemi, je zřejmě nejvíce patrná ekologická pohroma, které čelíme. Každým rokem je zničena oblast tropických pralesů, která je větší než velikost státu New York.

Kde jsou deštné pralesy?

Paradoxně vyrůstají většinou na půdách neobyčejně chudých na živiny, totiž na sytě červených lateritech. Protože je podloží chudé na živiny, získávají květiny, stromy i liány živiny z ovzduší. Rozlišujeme několik typů deštných pralesů. Nejrozšířenější a nejcitlivější jsou nížinné deštné lesy.

Jak se zbavit deštných pralesů?

Pouze praobyvatelé těchto oblastí našli způsoby, jak se do této rovnováhy začlenit. Mizení tropických deštných pralesů, domova pro více jak polovinu živočišných druhů na Zemi, je zřejmě nejvíce patrná ekologická pohroma, které čelíme.

Jaká je teplota deštných pralesů?

Oblasti deštných pralesů ovlivňují dva faktory, díky nimž zde vzniklo ojedinělé životní prostředí: po celý rok se teplota udržuje kolem 20 stupňů Celsia a nikdy zde nebývá sucho. Naprší přes 2 000 mm srážek ročně, vlhkost vzduchu se udržuje většinou kolem 95%.

Související příspěvky: