Jaký je způsob oceňování dlouhodobého majetku?

Obsah

Jaký je způsob oceňování dlouhodobého majetku?

Jaký je způsob oceňování dlouhodobého majetku?

U dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku je způsob oceňování stejný, u finančního majetku je to ale trošku jinak. Foto: Fotolia.eu. Dlouhodobý majetek dělíme na hmotný, nehmotný a finanční.

Co znamená opotřebení dlouhodobého majetku?

Opotřebení dlouhodobého majetku se v účetnictví vyjadřuje pomocí odpisů, které v podstatě vyjadřují trvalé snížení hodnoty majetku. Ke snižování hodnoty majetku může docházet jeho používáním, morálním zastaráváním, ale také nepoužíváním (koroze, prach, neudržování apod.).

Jaké jsou odpisové skupiny hmotného majetku?

Odpisové skupiny hmotného majetku. Dlouhodobý hmotný majetek je rozdělen do šesti odpisových skupin, které mají předepsanou dobu používání. Zapamatujte si: Podle odpisových skupin zjistíme, kolik let budeme majetek odepisovat. Podle zařazení majetku to mohou být tři roky, běžně pět let, ale i 50 let.

Co znamená odpisování majetku?

Odpisování tedy znamená postupné zahrnování hodnoty dlouhodobého majetku do nákladů. Zákon o účetnictvív § 28 stanoví, že si účetní jednotka stanoví odpisový plán sama tak, aby co nejlépe zachycoval dobu použitelnosti majetku – vymezuje tedy tzv. účetní odpisy majetku.

Související příspěvky: