Co se děje při oživování podlahových topení?

Obsah

Co se děje při oživování podlahových topení?

Co se děje při oživování podlahových topení?

Při oživování podlahových topení narážím na živelné napouštění topných hadů podlahového topení a to má za následek vytvoření takzvaného "pytle" v topných hadech a následného pracného vyhánění vzduchu ze systému topení. Správný postup je ten, že zavřeme všechny topné hady kromě napouštěného a následně napouštíme hada z jedné strany.

Jak nastavit teplotu topné vody pro podlahové topení?

Teplotu topné vody pro okruh podlahového topení nebo přípravu vhodné teploty topné vody pro rozdělovač podlahových topných okruhů můžeme též řídit podle předcházejících kapitol, ale ekvitermní křivky musíme volit podstatně menší, protože podlahové topení je navrhováno na menší provozní teploty, zpravidla na tepelný spád 45/35 °C.

Jaké jsou výhody podlahového topení?

Pro podlahové topení mluví zejména tyto výhody: Je vhodné zejména tam, kde máme nízkoteplotní zdroje (tepelná čerpadla, kondenzační kotle atd.). V místnostech nemusí být žádná otopná tělesa, tudíž je větší užitný prostor. Tepelná pohoda od sálavého tepla z podlahy je kvalitnější než u radiátorů.

Jak použít nízkoteplotní zdroj tepla pro podlahové topení?

Není-li osazen nízkoteplotní zdroj tepla a aplikace je bez centrálního řídicího systému, lze použít pro regulaci teploty topné vody pro podlahové topení levné jednoúčelové regulátory na konstantní teplotu, ale zvláště v tomto případě nesmíme zapomenout na dříve popsaný havarijní termostat.

Související příspěvky: