Co je hmotnost vzduchu v pneumatikách?

Obsah

Co je hmotnost vzduchu v pneumatikách?

Co je hmotnost vzduchu v pneumatikách?

Jenže v cyklistice a při ladění kola, kdy má každý ušetřený gram svoji cenu, zpravidla dost vysokou, je hmotnost podstatná. A třeba hmotnost vzduchu v pneumatikách je velice zajímavá veličina, kterou se jen málokdo zabývá. Obecně totiž považujeme nahuštění pneumatik na odpovídající tlak jako něco, co nám jejich hmotnost nezvýší.

Kolik váží vzduch?

Kolik váží vzduch? Je to lehké jako pírko, jako vánek, prostě jako vzduch, a tudíž to vlastně nic neváží. Takto se občas hovoří o těch nejlehčích věcech, u nichž je hmotnost téměř zanedbatelná. Jenže v cyklistice a při ladění kola, kdy má každý ušetřený gram svoji cenu, zpravidla dost vysokou, je hmotnost podstatná.

Co je vzduch?

Vzduch. Vzduch je směs plynů tvořící plynný obal Země – atmosféru – sahající až do výše asi 100 km. Ovlivňuje chemické reakce jak v neživé přírodě, tak i v živých organismech (většina živých organismů by bez kyslíku z ovzduší nemohla vůbec existovat).

Jaký je objem vzduchu v nižších vrstvách?

Čistý vzduch v nižších vrstvách je homogenní směsí těchto plynů (nejsou uvedeny proměnlivé složky, především vodní pára, jejíž koncentrace se ve vzduchu podstatně mění): plyn. objem [%] hmotnost [%] dusík. 78,084. 75,51. kyslík. 20,946.

Související příspěvky: