Co je přímý bilirubin?

Obsah

Co je přímý bilirubin?

Co je přímý bilirubin?

Jako přímý bilirubin se označuje hodnota získaná odečtením přímého bilirubinu od bilirubinu celkového. Tato hodnota není rovna celé frekvenci nekonjugovaného bilirubinu. Zvýšený bilirubin je většinou příznakem nějakého onemocnění a mělo by se jako první zaléčit toto onemocnění, pak bilirubin poklesne.

Jak vzniká bilirubin?

Jak vzniká bilirubin. Vznik bilirubinu začíná, zjednodušeně řečeno, rozpadem hemoglobulinu a dostává se tak do krve. Tím vzniká volný – nekonjugovaný (nepřímý) bilirubin. Tento nekonjugovaný bilirubin se dostává do jater. V játrech, za pomoci kyseliny glukuronové, probíhá jeho konjugace. Vzniká konjugovaný (přímý), nebo-li vázaný bilirubin.

Proč se bilirubin v moči vyskytne?

Bilirubin v moči. Bilirubin v moči obvykle nenajdeme. Pokud se v moči vyskytne, je to další ukazatel nějakého zdravotního problému lidského organismu. Jeho výskyt je možný z důvodu, že konjugovaný bilirubin je rozpustný ve vodě. Pokud se jeho hladina v těle zvýší, organismus ho vylučuje močí.

Jak najít příčinu zvýšeného bilirubinu?

Při hledání příčiny zvýšeného bilirubinu si lékaři, kromě odběru krve na jaterní testy, mohou vyžádat i další vyšetření, jako jsou ultrazvuk břicha, počítačová tomografie (CT) nebo magnetická rezonance. MUDr. Michal Vilímovský Co je Gilbertův syndrom?

Související příspěvky: