Jak se bilirubin uvolňuje?

Obsah

Jak se bilirubin uvolňuje?

Jak se bilirubin uvolňuje?

Bilirubin je žluté barvivo, které se uvolňuje při normálním zániku (rozpadu) červených krvinek. U starších dětí a dospělých se veškerý bilirubin v těle zpracovává v játrech, která ho vylučují do žluči, se kterou se pak dostává do tenkého střeva a následně je z těla vyloučen.

Co způsobuje zvýšenou hladinu bilirubinu?

Mezi další příznaky onemocnění, která způsobují zvýšenou hladinu bilirubinu, patří například: 1 bolest břicha 2 zimnice (třesavka) 3 horečka 4 bolesti na hrudi 5 slabost 6 závrať 7 nevolnost 8 únava 9 zvracení 10 nezvykle tmavá moč More ...

Proč se zvýšený bilirubin vyloučit ven?

Zvýšený bilirubin je častým problémem zejména u novorozenců, kteří trpí onemocněním zvané novorozenecká žloutenka. Jedná se o žluté zbarvení pokožky a někdy i sklér, které se vyskytuje po narození proto, že játra novorozence ještě nedokážou dobře zpracovat bilirubin z krve a vyloučit ho z těla ven.

Co je přímý bilirubin?

Jako přímý bilirubin se označuje hodnota získaná odečtením přímého bilirubinu od bilirubinu celkového. Tato hodnota není rovna celé frekvenci nekonjugovaného bilirubinu. Zvýšený bilirubin je většinou příznakem nějakého onemocnění a mělo by se jako první zaléčit toto onemocnění, pak bilirubin poklesne.

Související příspěvky: