Proč překročí tělesná teplota?

Obsah

Proč překročí tělesná teplota?

Proč překročí tělesná teplota?

Pokud ji překročí, považujeme to za varovný signál nastupující horečky. Měření tělesné teploty má dlouhou tradici. Lékaři však byli dlouho odkázáni jen na subjektivní pocit poté, co přiložili pacientovi dlaň na čelo. Teprve v roce 1592 sestrojil Galileo Galilei jednoduchý teploměr na měření teploty vzduchu.

Jak je to normální tělesná teplota?

Asi každý z nás má jako normální tělesnou teplotu zažitý údaj 37 °C. Tvrdila nám to máma i babička a zažívali jsme to odjakživa také u lékaře. Ten údaj je ale starý skoro dvě století. Ukazuje se, že naše těla spíše chladnou a teplota se nám mírně snižuje. Jak je to možné?

Jaká je tělesná teplota člověka během dne?

Během celého dne se normální tělesná teplota člověka pohybuje od 35,5 do 37,2 °. Teplota se mění v závislosti na denním rytmu nejnižší - v dopoledních hodinách, asi 6 hodin, a dosahuje maximální hodnoty v noci. Normální teplota lidského těla je závislá na úrovni naší činnosti, vyplývá sluneční denní rytmus: osoba, ...

Kde je tělesná teplota v současné populaci?

Dnes už je přesněji určená na 36,8 °C a nejnovější výzkum ukazuje, že je možná ještě nižší. Nejzajímavější na tom ale je, že poměrně rychle klesla. O poklesu tělesné teploty v současné populaci mluví nová studie vědců a lékařů Stanfordovy univerzity v USA.

Související příspěvky: