Jaké jsou vlastnosti motorových olejů?

Obsah

Jaké jsou vlastnosti motorových olejů?

Jaké jsou vlastnosti motorových olejů?

Pro charakteristiku viskozitních vlastností motorových olejů se používá specifikace podle SAE (Society of Automotive Engineers, USA). Pro klasifikaci olejů používá tato norma 6 zimních tříd značených číslem a „W“ (z angl. Winter) a 5 letních tříd značených číslem.

Jaké jsou oleje pro motory?

Podle této normy rozlišujeme motorové oleje podle použití na oleje pro zážehové (benzínové) motory, označené písmenem „S" (z angl. Service) a na oleje pro vznětové (naftové) motory, označené písmenem „C" (z angl. Commercial). Většina olejů je použitelná pro oba typy motorů a je potom značená kombinací obou písmen, např.

Jak se dělí motorové oleje?

Klasifikace ACEA od roku 2004 dělí nově motorové oleje do tří skupin: oleje pro zážehové a lehké vznětové motory, značené „A/B". oleje pro motory vybavené částicovými filtry, značené „C". oleje pro vysoce výkonné vznětové motory, značené „E". Výkonnostní stupeň je vyjádřen pro daný typ motoru číslem (od "1" výše).

Jaké jsou třídy značených olejů?

Pro klasifikaci olejů používá tato norma 6 zimních tříd značených číslem a „W“ (z angl. Winter) a 5 letních tříd značených číslem. Hodnota zimního značení určuje chování oleje při nízkých teplotách (např. olej SAE 15W má mez čerpatelnosti -25 °C). Hodnota letního značení určuje použití oleje při letních teplotách.

Související příspěvky: