Může být poškozena funkce ledvin poškozena?

Obsah

Může být poškozena funkce ledvin poškozena?

Může být poškozena funkce ledvin poškozena?

Špatná funkce ledvin může být způsobena i snížením krevního toku do ledvin z důvodu poškození ledvinových artérií. Za normálních okolností regulují tělní tekutiny, krevní tlak chemii a odstraňují nežádoucí odpad. Pokud je tato funkce poškozena, funkce ledvin je snížena.

Jaký je odhad filtrační funkce ledvin?

Vyšetření vzorku moči a odhad filtrační funkce ledvin stojí asi 60 korun. A jak ve středu připomněl předseda České diabetologické společnosti Milan Kvapil, neléčené diabetické postižení ledvin vede k jejich selhání a následně i k smrti. „Po pěti letech od odhalení selhání ledvin přežívá jen 30 procent nemocných,“ řekl.

Jaké jsou příčiny selhání ledvin?

Kromě těchto hlavních příčin se ale lékaři setkávají s poměrně vysokým množstvím pacientů (30 až 40 procent), u nichž není jasné, co selhání ledvin způsobilo. Pacient přijde k lékaři až ve fázi, kdy už ledviny selhaly, a lékař už prvotní příčinu určit nedokáže. Právě tomu by měl zabránit včasný screening.

Kde jsou pacienti s onemocněním ledvin?

Zhruba u devíti tisíc pacientů ledviny úplně selžou a oni pak musí chodit na dialýzu nebo podstoupit transplantaci. Ve čtvrtek 11. března na Světový den ledvin se můžete nechat zdarma vyšetřit. Pacientů s onemocněním ledvin podle zkušeností lékařů v Česku přibývá, i když přesná data nejsou k dispozici.

Související příspěvky: