Jak se provádí výroba kyslíku?

Obsah

Jak se provádí výroba kyslíku?

Jak se provádí výroba kyslíku?

Průmyslová výroba kyslíku se provádí frakční destilací kapalného vzduchu podle Lindeho nebo frakčním zkapalňováním vzduchu podle Clauda. V menší míře se kyslík vyrábí také elektrolýzou vody.

Jak velká je tepelná kapacita vody?

Měrná tepelná kapacita (specifické teplo) je u vody zhruba třikrát až desetkrát (desetkrát u železa) větší než u většiny ostatních látek, jako jsou horniny, železo, hliník, atd. Proto má voda svou tepelnou setrvačností velký klimatický vliv a s výhodou se používá k transportu tepla (např. ústřední topení).

Jaký je obsah kyslíku ve vzduchu?

Obsah kyslíku a dusíku ve vzduchu. Vzduch je směsí plynů, z nichž největší podíl tvoří právě dusík (cca 78 obj. %) a kyslík (cca 21 obj. %) – viz Graf 1. Zbytek představuje argon, oxid uhličitý, ozon, vodní pára, odpadní a další vzácné plyny (viz Tabulka 1).

Jak velká je spotřeba vody v Česku?

Celková spotřeba vody v ČR je 57 tisíc litrů vody na osobu za rok. Roční spotřeba vody pouze v českých domácnostech (tedy bez průmyslu a zemědělství) činí 32,5 tisíc litrů na osobu, to jest přes 89 litrů denně. Cena vody se v česku liší podle okresu - pohybuje se mezi 45-160 Kč.

Související příspěvky: