Co jsou bílá a hnědá rýže?

Obsah

Co jsou bílá a hnědá rýže?

Co jsou bílá a hnědá rýže?

Bílá i hnědá rýže jsou nejoblíbenějšími základními potravinami na světě a ve většině zemí jsou nejdůležitějším zdrojem sacharidů a bílkovin. Existuje však podstatný rozdíl mezi bílou rýží a hnědou rýží založenou na výživových a senzorických vlastnostech.

Jaké jsou výhody bílé a hnědé rýže?

Bílá rýže je nejčastěji konzumovaným druhem rýže, ale hnědá rýže se těší také velké oblibě zejména proto, že jí řada odborníků považuje za zdravější alternativu k bílé rýži. Z toho důvodu řada lidí dává přednost hnědé rýži. Tento článek popisuje výhody a nevýhodou obou druhů rýže. Jaké jsou další účinky bílé a hnědé rýže na zdraví?

Co obsahuje hnědá rýže?

Hnědá rýže obsahuje hodně hořčíku a vlákniny, což jsou látky, které pomáhají udržovat hladinu cukru v krvi v přijatelných mezích ( 15 ). Výzkum potvrzuje, že pravidelná konzumace celozrnných obilovin (kam patří i hnědá rýže) pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a snižuje riziko vzniku diabetu (cukrovky) 2. typu ( 16, 17, 18 ).

Proč je bílá rýže zdravější alternativu?

Naproti bílá rýže neobsahuje klíčky ani otruby, které jsou z ní odstraněny při zpracování. Tím ztrácí své na živiny nejbohatší části. Bílá rýže tak obsahuje jenom velmi málo esenciálních živin. Proto je hnědá rýže považována za zdravější alternativu.

Související příspěvky: