Co je dětská práce?

Obsah

Co je dětská práce?

Co je dětská práce?

Dětská práce je fenomén, který by v takzvaně moderní společnosti neměl co dělat, opak je ale pravdou. V tuto chvíli někde ve světě pracuje 218 milionů dětí, 73 milionům pracujících dětí je méně než 10 let. Z toho 41 procent dětí pracuje v Africe.

Kde jsou uplatnění dětí zapojených do dětské práce?

Mnoho dětí najde také uplatnění jako pouliční prodavači, čističi bot nebo služebné v domácnostech bohatších sousedů. 70 procent z dětí zapojených do dětské práce pracují v těch nejtěžších podmínkách, které jsou ve většině vyspělých států zakázány nejen dětem a mladistvým, ale také dospělým ženám - např. práce v dolech.

Kde je zakázána práce mladistvých ve věku 15 let?

Zákaz dětské práce Práce dětí ve věku do 15 let je v ČR zakázána. Práce mladistvých ve věku od 15 do 18 let věku může být vykonávána pouze v pracovněprávním vztahu. Podmínky pro tuto práci jsou stanoveny v ZP a odpovídají požadavkům Listiny EU a směrnicím EU.

Co lze definovat jako dětskou práci?

Dětskou práci lze právně definovat jako jakoukoliv práci, jež brání dětem do 15 let pravidelně docházet do školy nebo jim zamezuje v plnohodnotném duševním či fyzickém rozvoji. Dětská práce je fenomén, který by v takzvaně moderní společnosti neměl co dělat, opak je ale pravdou.

Související příspěvky: