Co je fiskální politika v uzavřené ekonomice?

Obsah

Co je fiskální politika v uzavřené ekonomice?

Co je fiskální politika v uzavřené ekonomice?

Význam fiskální politiky a její nástroje, vliv na rovnováhu ekonomiky a státní rozpočet, strukturální a cyklická složka rozpočtu Kapitola navazuje na Teorii determinace produktu v třísektorové ekonomice, která vysvětluje formování rovnováhy na trhu statků a služeb v uzavřené ekonomice.

Jaký je celkový rozpočtový deficit produkční mezery?

Při existenci produkční mezery je cyklický deficit 53,75 mld. Kč, zatímco strukturální rozpočet je v přebytku 70 mld. Kč. Součet těchto složek odpovídá skutečné výši rozpočtového přebytku 16,25 mld. Kč. Z uvedeného příkladu je patrné, že skutečný stav rozpočtu neposkytuje informace o charakteru fiskální politiky.

Co je funkcí fiskální politiky?

Základní funkcí fiskální politiky je stabilizace makroekonomických veličin v rámci hospodářského cyklu a podpora ekonomického růstu s vysokou mírou zaměstnanosti a stabilní cenovou hladinou. Fiskální politika může být vedena 2 způsoby podle cílů hospodářské politiky a fáze hospodářského cyklu.

Co je fiskální restrikce?

Naopak fiskální restrikce zahrnuje snížení vládních výdajů a zvýšení daní. Cílem je omezit agregátní poptávku a využití výrobních kapacit. Restriktivní fiskální politika může zabránit přehřátí ekonomiky v důsledku nadměrné agregátní poptávky a stabilizovat cenovou hladinu.

Související příspěvky: