Kdy se objevilo první El Niňo?

Obsah

Kdy se objevilo první El Niňo?

Kdy se objevilo první El Niňo?

Pět z nich se objevilo mezi lety 2008 až 2011 během panování La Nini. V Evropě se zřejmě nijak výrazněji neprojeví, ale klimatologové očekávají chladnější zimu. Protože poslední El Niňo byl mimořádně silný, očekává se tedy, že La Niňa bude mít podobnou razanci.

Kdy dojde k jevu El Niño?

Například předpověď, že v letech 1997 až 1998 dojde k jevu El Niño, byla oznámena v květnu 1997, tedy asi šest měsíců před tím, než k tomuto jevu došlo. V celém tropickém Pacifiku je nyní 70 bójí, které měří větrné podmínky na povrchu oceánu a jeho teplotu do hloubky 500 metrů.

Proč se El Niňo odehrává v oceánu?

El Niňo je ale jev, který se odehrává především v horních cca 200 - 250 m oceánu. Navíc tato teorie nevysvětluje kvaziperiodické chování systému ENSO ani to, že jeho největší projevy jsou soustředěny do rovníkových oblastí Pacifiku. Z energetického hlediska podmořský vulkanismus neovlivňuje nijak výrazně procesy, spojené s El Ninem.

Jak se projevuje El Niňo v Pacifiku?

Základním rysem pro El Nina je výskyt nadnormálně teplé vody podél rovníku ve východní polovině Pacifiku. El Niňo se ale projevuje i v atmosféře, a to hlavně změnami tlaku vzduchu a cirkulace vzduchu v této oblasti. V období El Nina především zeslábnou v rovníkovém Pacifiku východní pasáty.

Související příspěvky: