Jaké jsou maximální povolené rychlosti v České republice?

Obsah

Jaké jsou maximální povolené rychlosti v České republice?

Jaké jsou maximální povolené rychlosti v České republice?

Aktuálně platné maximální povolené rychlosti. V České republice platí, že: nejvyšší povolená rychlost na rychlostní silnici – 110 km/h. Pokud rychlostní dálnice či dálnice vede skrz obec je v obou případech maximální povolená rychlost snížena na 80 km/h.

Kde se vyskytují vyšší rychlosti větru?

Vyšší rychlosti větru se budou vyskytovat na místech exponovaných vůči převládajícím směrům větru a obecně ve vyšších polohách, pokud zároveň není rychlost větru výrazněji snížena lokálními okolnostmi (místa v údolí, lesnaté oblasti ap.).

Jaké je průměrná rychlost větru v České republice?

Vypočtené pole průměrné rychlosti větru v České republice ve výšce 10 m nad zemským povrchem ukazuje obr. 1. Mapa umožňující odečítání konkrétních hodnot bude zařazena mezi výpočetní pomůcky v oboru Obnovitelná energie. Z výsledku vyplývá, že typická průměrná rychlost větru na našem území ve výšce 10 m se pohybuje okolo 3–3,5 m/s.

Jaká je průměrná rychlost větru v prostoru našich vrchovin?

V prostoru našich vrchovin lze na vyvýšených a otevřených místech očekávat převážně rychlosti větru kolem 4 m/s ve výšce 10 m nad povrchem, ve výrazněji exponovaných polohách ve výškách nad 600 m n.m. se průměrná rychlost větru v 10 m může blížit až 5 m/s.

Související příspěvky: