Co je nedostatek vitamínu b-12?

Obsah

Co je nedostatek vitamínu b-12?

Co je nedostatek vitamínu b-12?

Nedostatek vitamínu B-12 je něco, o čem každý, zejména pak vegani a vegetariáni, potřebují vědět. B-12 deficit může být spojen s mnoha onemocněními jako je předčasné stárnutí, problémy s fungováním mozku a pamětí, mrtvice a srdeční chorobyi, roztroušená skleróza, neplodnost, poruchy učení a autoimunitní choroby.

Může být nedostatek vitamínu B12 způsoben poruchami motility?

Neléčený nedostatek vitamínu B12 může způsobit tak závažné narušení nervového systému, že dojde k poruchám motility (tedy způsobu jakým chodíte nebo se hýbete). Nedostatek vitamínu B12 může narušit udržování rovnováhy a koordinaci pohybů a zvýšit tak riziko pádů.

Proč nemáte dostatek vitamínu B12?

Pokud nemáte dostatek vitamínu B12, dochází k narušení tvorby červených krvinek, které jsou odpovědné za rozvádění kyslíku do celého těla. Nedostatek červených krvinek tak způsobuje, že tyto buňky nejsou schopny dostatečně zásobit kyslíkem všechny tkáně, což vyvolává únavu a slabost.

Jaká je hladina vitamínu B12 v mozku?

Nízká hladina vitamínu B12 v organizmu je spojena s řadou poruch nálad a onemocněním mozku, jako jsou například deprese nebo demence (21, 22). Deprese z nedostatku vitamínu B12 je často vysvětlována "homocysteinovou teorií vzniku deprese" (23, 24, 25).

Související příspěvky: