Co se řadí mezi celiakie?

Obsah

Co se řadí mezi celiakie?

Co se řadí mezi celiakie?

Celiakie se řadí mezi autoimunitní onemocnění (imunitní reakce je namířena proti vlastnímu organismu), během imunitní reakce dochází k poškození zdravých buněk v těle. Poškozeny mohou být jak buňky gastrointestinálního traktu, tak i jiných tělních systémů.

Co je celiakie?

Celiakie, neboli glutenová enteropatie, je chronické onemocnění sliznice tenkého střeva způsobené nesnášenlivostí lepku. Lepek, jinak také gluten, je směs bílkovin obsažená v mnoha druzích obilovin. Nemoc přetrvává po celý život a často je geneticky podmíněna. První příznaky onemocnění se mohou projevit v kterémkoliv věku.

Jak probíhá vyšetření celiakii?

Celiakie - jak probíhá vyšetření 1 Na začátek odběr krve. Prvním krokem je návštěva praktického lékaře. Popište mu své potíže, jejich průběh a jak dlouho... 2 Gastroenterologie. Jelikož krevními testy se dá určit pouze předpoklad k celiakii, následuje další vyšetření a to u... 3 Test na celiakii doma. Věda pokročila a na trhu již existuje test, díky kterému je možné celiakii a... More ...

Co se týče pacientů s celiakií?

Počty pacientů se stanovenou diagnózou celiakie se tak zvyšují, především co se týče dospělých pacientů. Herpetiformní dermatitida je chronická svědivá vyrážka spojená se vznikem puchýřů, které jsou obvykle lokalizovány v oblasti loktů, kolen, hýždí, zad či pokožky hlavy, přičemž dermatitida postihuje přibližně 5-10 % pacientů s celiakií.

Související příspěvky: