Jak se šíří zvuk v plynech?

Obsah

Jak se šíří zvuk v plynech?

Jak se šíří zvuk v plynech?

Zvuková vlna se šíří pomocí srážek mezi jednotlivými molekulami. Rychlost vlny proto nemůže být vyšší než střední rychlost molekul, neboť molekuly se pohybují všemi směry, a ne jen ve směru vlny. Rychlost zvuku v plynech závisí na tlaku, hustotě a Poissonově konstantě, jak v roce 1816 dokázal Pierre Laplace

Jak se šíří zvuk v kapalinách?

V kapalinách a plynech se šíří jako postupné vlnění podélné, v pevných látkách jako postupné vlnění podélné i příčné. Nutnou podmínkou pro šíření zvuku je pružné prostředí. V nepružném prostředí (vlna, korek, plsť apod.) se zvuk šíří špatně. Takové látky používáme jako zvukové izolátory.

Jaká je rychlost zvuku v plynu?

Rychlost zvuku v plynu je úzce spojena se střední kvadratickou rychlostí molekul daného plynu. Zvuková vlna se šíří pomocí srážek mezi jednotlivými molekulami. Rychlost vlny proto nemůže být vyšší než střední rychlost molekul, neboť molekuly se pohybují všemi směry, a ne jen ve směru vlny.

Co je zvuk a jeho základní vlastnosti?

Zvuk a jeho základní vlastnosti 1 Je z fyzikálního hlediska mechanické vlnění hmotných částic, které se šíří v prostředí. 2 Z fyziologického hlediska je zvuk každý akustický podnět vyvolávající sluchový vjem 3 Zdrojem zvuku je kmitající těleso (např. kmitající ladička, houslová struna, nebo sloupec kmitajícího vzduchu, jako je tomu v dechových hudebních nástrojích nebo při tvoření hlasu)

Související příspěvky: