Kterou skupinou jsou komplexní sacharidy?

Obsah

Kterou skupinou jsou komplexní sacharidy?

Kterou skupinou jsou komplexní sacharidy?

Další neméně důležitou skupinou jsou komplexní sacharidy – obsahují sloučeniny třeba jako proteiny nebo lipidy. Stále platí, že některé sacharidy mají sladkou chuť, proto je nazýváme cukry. V této skupině sacharidů se může jednat o glukózu (hroznový cukr) nebo fruktózu (ovocný cukr).

Jaké jsou sacharidy v potravinách?

Dále tělu například sacharidy dodávají vlákninu pro rychlejší podporu trávení. Obecně jsou sacharidy produktem rostlin. Do této skupiny můžeme například zařadit: Některé sacharidy v potravinách jsou živočišného původu a nejčastěji je najdeš ve formě glykogenu, které se nejvíce vyskytují v játrech.

Jaká je dávka sacharidů v potravinách?

Počítej s tím, že doporučená dávka, kde jsou sacharidy v potravinách bude 55% – 60% celkového energetického přijmu. To znamená, že se jedná přibližně o 250 – 350 gramů denně více, oproti celkové dávce energie. U dospělého člověka by měla být na 1 g bílkovin a 1 g tuku připadat 4 g sacharidů.

Jaké jsou základní skupiny sacharidy?

Sacharidy můžeme obecně rozdělit do několika základních skupin podle cukerných jednotek. První skupinou bychom mohly sacharidy rozdělit na monosacharidy (1 cukerná jednotka), oligosacharidy (2 – 10 cukerných jednotek), polysacharidy (více než 10 cukerných jednotek).

Související příspěvky: