Jak se vyrábí cukrová řepa?

Obsah

Jak se vyrábí cukrová řepa?

Jak se vyrábí cukrová řepa?

Řepný cukr se vyrábí tak, že se cukrová řepa nakrájí na tenké plátky, ze kterých se přirozenou cestou uvolňuje cukrová šťáva, která se následně zbaví nečistot a zahřeje. Výsledkem je koncentrovaný cukrový sirup, ze kterého se metodou krystalizace vyrobí cukr (krystal, krupice nebo po nalití do formy kostky).

Co je řepný cukr?

Co je řepný cukr? Řepný cukr se vyrábí z plodiny zvané cukrová řepa. Jedná se o kořenovou zeleninu, která je blízkým příbuzných červené řepy a cvikly (jiným názvem též mangold nebo řepa burák) ( 2 ). Spolu s cukrovou třtinou patří cukrová řepa mezi nejběžnější rostliny užívané ve výrobě bílého cukru ( 3 ).

Co platí pro všechny druhy řepného cukru?

To platí pro všechny druhy řepného I třtinového cukru, včetně bílého cukru, hnědých cukrů, melasy, cukru turbinado a všech ostatních sacharidů, které se nachází v průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou slazené nápoje nebo cukrovinky.

Který cukr je nejběžnější?

Spolu s třtinovým cukrem patří mezi nejběžnější druhy rafinovaných (průmyslově upravených) cukrů na trhu. Jedním z největších rozdílů mezi řepným a třtinovým cukrem je způsob jejich zpracování a metody používané při výrobě.

Související příspěvky: