Co se týče oleje ztmavnutí?

Obsah

Co se týče oleje ztmavnutí?

Co se týče oleje ztmavnutí?

Viděl jsem také hydraulický olej, který si zachovával svou původní barvu, ale nesplňoval parametry nezbytné k zajištění dostatečné ochrany systému. Změna barvy oleje vám zkrátka sama o sobě neříká nic o použitelnosti oleje v provozu. Ztmavnutí oleje vás ale může nasměrovat k potenciálním problémům, které může být potřeba řešit.

Co znamená změna barvy oleje na tmavě hnědou?

Když hydraulický olej změní barvu z oné zlatavě medové barvy nového oleje na tmavě hnědou, znamená to, že se musí hned vyměnit? Trpí systém ztrátou mazacích vlastností nebo závažným znečištěním, když k tomu dojde, nebo jde o normální projev stárnutí, kterého se není potřeba obávat, dokud jsou výsledky analýzy oleje v přijatelných mezích?

Co bylo příčinou ztmavnutí oleje?

Jediným příznakem bylo ztmavnutí oleje. Při analýze vzorku daného oleje bylo zjištěno, že číslo kyselosti ani viskozita se nezměnily, což vyloučilo možnost oxidace oleje a naznačovalo, že změna barvy je důsledkem tepelné degradace. Prohlídka infračervenou kamerou velmi rychle odhalila přehřívající se ventil.

Jak držet pravidlo výměny oleje?

Dobré je také držet se pravidla měnit olej alespoň jednou za rok. Pokud opravdu najezdíte málo (nějakých pět tisíc kilometrů ročně), můžete intervaly výměny o něco protáhnout, určitě však nechte vyměnit alespoň olejový filtr. Právě ten je častou příčinou problémů.

Související příspěvky: