Jaké jsou funkce alternátoru?

Obsah

Jaké jsou funkce alternátoru?

Jaké jsou funkce alternátoru?

FUNKCE A KOMPONENTY ALTERNÁTORU 1 Regulátor napětí. Regulátor slouží k udržování výstupního napětí alternátoru. Může se skládat až ze tří částí - čip,... 2 Diodový můstek. Diodový můstek slouží k usměrnění střídavého napětí, které vyrábí alternátor. Na každou fázi statoru... 3 Řemenice. Největší setrvačný moment v pohonu agregátu představuje alternátor. Úkolem řemenice s... More ...

Může být přebíjení alternátoru odhaleno včas?

Pokud přebíjení alternátoru není odhaleno včas, může docházet k poškozování dalších elektrospotřebičů ve vozidle a také k nezvratnému poškození akumulátoru, případně i řídící jednotky vozidla (E.C.U). Při přebíjení se vždy jedná o vadný regulátor.

Co je alternátor?

Alternátor je zdrojem energie, který přeměňuje rotační mechanickou (kinetickou) energii na energii elektrickou. Využívá principu elektromagnetické indukce - vodič indukuje napětí, pokud v jeho blízkosti dochází ke změně magnetického pole. Stator je nehybná část s cívkami (vodičem), rotor pak magnet rotující uvnitř statoru.

Kdy svítí kontrolka alternátoru?

Problém vznikne, pokud po nastartování motoru kontrolka dobíjení i nadále svítí. V takovém případě jde jednoznačně o poruchu na dobíjení alternátoru. Závada by se měla ihned odstranit. Spoléhat na to, že nějak ještě dojedete, se řidiči může zle vymstít. Příčinou svítící kontrolky mohou být různé důvody.

Související příspěvky: