Jak se spotřeba energie zlepšuje?

Obsah

Jak se spotřeba energie zlepšuje?

Jak se spotřeba energie zlepšuje?

Spotřeba energie zaznamenává obrovský růst a to nejen díky dalšímu rozvoji vyspělých zemí a hlavně světových hospodářských špiček, ale podílí se na tom i zvyšování životní úrovně v rozvojových zemích. Je tak jisté, za pár desítek let tradiční zdroje energie (ropa, uhlí, zemní plyn) dojdou.

Jaké jsou alternativní zdroje energie?

Jednou z možností, která se nabízí je využívání alternativních (obnovitelných) zdrojů energie. Za alternativní zdroje energie se považují ty, které mají být lidstvu trvale k dispozici.

Jaké jsou obnovitelné zdroje energie?

Olah et al. (2006) uvádí tyto zdroje energie: obnovitelné zdroje: energie vodní, geotermální, energie větru, sluneční energie, fotoelektrická a termální, ze slaných solárních nádrží, energetické zdroje oceánů: termální, přílivové, z vlnobití, metanol a etanol. Nejméně opodstatněné je dělení na zdroje „čisté“ a „znečišťující“.

Jaké jsou tématy energetické bezpečnosti státu?

Prolomení těžebních limitů, výstavba nových bloků jaderných elektráren či přímá státní podpora obnovitelným zdrojům energie (OZE) jsou ostře debatovanými tématy na české odborné, politické i laické scéně. Při plánování koncepce energetické bezpečnosti státu je obvykle vyžadováno aby:

Související příspěvky: